bizalom, kölcsönösség, KÖBE
KöBE
KöBE
KöBE
KöBE
Magyar English Deutsch Français
Akadálymentes


Közlekedési Nagyokos

A közlekedés mindennapjaink része, legyen szó gyalogos, kerékpáros vagy éppen valamilyen járművel, tömegközlekedési eszközzel való közlekedésről. Ahhoz, hogy biztonságosan célba érjünk, fontos néhány alapvető szabályt betartanunk. Ezekre érdemes a gyermekek figyelmét nemcsak legkisebb korban, hanem később, sokszor figyelmetlen kiskamaszként is felhívni, hiszen a tudatos közlekedés a már egyedül közlekedő fiataloknál éppolyan lényeges, mint a kicsiknél. E korosztály figyelmének megragadása azonban nem is olyan egyszerű, ezt bizonyára szülőként vagy épp pedagógusként gyakran tapasztalják.

A KöBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület évek óta kiemelt célként kezeli a tudatos közeledésre nevelést, így Közlekedési Nagyokos kreatív anyagait (videó, zsebkönyv, közlekedési tippek illusztrációval) is azért készítette el, hogy ezt népszerűsítse a gyermekek körében. Egyik közkedvelt színészünk, Szabó Győző közreműködésével készült videósorozat kifejezetten a kiskamaszoknak és szüleiknek szól. Célja, hogy a gyerekek a humorral fűszerezett közlekedési szituációkból ismerjék fel, mire érdemes odafigyelniük a mindennapi közlekedés során.

Használják hát bátran a lenti linken található információs anyagokat a közös „tanuláshoz”, osszák meg a tartalmat gyermekeikkel vagy épp pedagógusként az osztályukkal, hogy a jövő még biztonságosabb utakról és egy tudatosan közlekedő generációról szóljon!

1. Közlekedési Nagyokos videósorozat2. Közlekedési Nagyokos zsebkönyv

A képregény ide kattintva letölthető.3. Közlekedési Nagyokos „további okosságok”


Kerékpározás

1. Viselj kerékpáros védőfelszerelést! Ha láthatósági mellényt is viselsz, könnyebben észrevesz a közlekedés többi résztvevője. Használj fényvisszaverőket, elől-hátul legyen lámpád!
2. Legyen csengő is a kerékpárodon! Ha gyalogosokkal megosztott kerékpárúton haladsz, figyelmeztesd őket a közeledésedre, nehogy eléd lépjenek.
3. Ha nincs kijelölt kerékpárút, az úttest jobb oldalán haladj!
4. Ha valamit ki kell kerülnöd az úton, először nézzél hátra és csak azután kerüld ki, ha ez biztonságosan elvégezhető! Ha kell, inkább állj meg és várd meg, míg elhárul az akadály!
5. Ha többen kerékpároztok, biztonságos távolságban, egymás mögött haladjatok, ne egymás mellett!
6. Az útkereszteződéseket óvatosan közelítsd meg, akkor is figyelmesen haladj át, ha neked van elsőbbséged!
7. Ha zebrán kell átkelned a túloldalra, szállj le a kerékpárodról és told át azt az átkelőhelyen!
8. Indulás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy az első és hátsó fék is megfelelően működik-e? Csak kifogástalan állapotú fékkel induljunk útnak.
9. Parkoló gépjárművek mellett tartsunk megfelelő oldaltávolságot. Az autóból kiszálló utasok nem biztos, hogy észreveszik a közeledő kerékpárt.
10. Ne kerékpározzunk a járdán, mert ez fokozottan balesetveszélyes, a kerékpáros és a gyalogosok testi épségét is veszélyezteti.

Gyalogos közlekedés

11. Ne a járda szélén közlekedj, húzódj inkább az úttesttől távol eső részébe!
12. Mindig állj meg a járdák végén és nézz körül, mielőtt az útra lépsz!
13. A parkolóban mindig maradj a téged kísérő felnőtt közelében, ne futkározz!
14. Vasúti átjárón csak nyitott sorompónál és villogó fehér lámpánál szabad az áthaladás, de csak akkor, ha előtte alaposan körül is néztél.
15. Könnyebben észrevesznek a közlekedés résztvevői, ha fényvisszaverő csíkot viselsz ruházatodon, vagy feltűnő színű ruhát viselsz. A jól láthatóság miatt praktikusabb a világos színű dzseki és kabát viselése, mert sötétedés után még a zebrán átkelő gyalogos is nehezen észrevehető a fekete színű ruházatban.Úton való átkelés

16. Keresd meg a legközelebbi zebrát! Ha jelzőlámpa segíti az átkelést, várd meg, míg pirosról zöldre vált. Fő a biztonság, ezért nézz is körül (először balra, majd jobbra és megint balra), hogy biztonságosan átkelhetsz-e. Ha villogó zöldet látsz, már ne lépj az útra! Ha a zebrán való áthaladás közben kezd el villogni a zöld lámpa, akkor gyorsan fejezd be az átkelést!
17. Az úton való átkelés mindig veszélyes, ezért törekedjünk arra, hogy ha már megkezdtük az áthaladást, minél előbb átérjünk az út másik oldalára, ne az út közepén kezdjünk el „bóklászni”.
18. Ha nincsen zebra a közelben, olyan helyen kelj át az úton, ahol jól látod a forgalmat és te is jól látszódsz, ne lépj ki például egy parkoló autó mögül! Alaposan nézz körül, majd átkeléskor a legrövidebb áthaladást biztosító irányban haladj!
19. Miután leszálltál róla, sose lépj az úttestre a busz mögül, mindig várd meg, míg teljesen belátható lesz az úttest, ahol át szeretnél kelni. Ehhez lehet, hogy meg kell várnod, hogy a busz elhagyja a megállóját.
20. Ha az úton kelsz át, ne nyomkodd közben a telefonodat, hanem a forgalomra figyelj.
21. Még a zebrán is csak akkor kelj át, ha – például a szemkontaktus felvételével – megbizonyosodtál róla, hogy a feléd közeledő autós biztosan észrevett.Egyéb tevékenységek

22. A beszélgetés, a telefonhasználat és a zenehallgatás is elvonja a figyelmedet a közlekedés veszélyeiről. Válassz nyugalmasabb körülményeket ezekhez!
23. Ne szaladj az útra gurult labda után! Állj meg, nézz alaposan körül, és csak akkor lépj az úttestre, ha teljesen biztonságosan elérhető a játékod.
24. Játékhelyszínt úgy válassz, hogy az távol essen az úttesttől!
25. Ne használja mobiltelefonját vezetés közben! A telefonbeszélgetés még kihangosítón keresztül is eltereli a figyelmet a vezetésről.
26. A GPS-t az utazás megkezdése előtt állítsa be, vezetés alatt már ne kezelje!
27. Zenét, rádiót úgy hallgasson, hogy az ne nyomja el a közlekedés hangjait!
28. Vezetés közben ne egyen, ne dohányozzon!
29. Kerékpáros mellett csak biztonságos távolságot hagyva haladjon el!
30. Úttest szélén való parkoláskor a kerékpárosokra való tekintettel nyisson ajtót! Ha a vezető a jobb kezével nyit ajtót, a törzsfordítás miatt jobban rálát az útra, könnyebben észreveszi a közeledő járműveket.
31. Szirénázó jármű elől (helyzettől függően) lassítással, leállással húzódjon félre, megfelelő irányjelzéssel segítse annak vezetőjét!
32. A gyalogos átkelőhelyeket óvatosan, lassítással közelítse meg!
33. Az időjárásnak megfelelően közlekedjen! Készítse fel autóját a megváltozott körülményekre évszakváltásokkor!A vasúti átjárón való átkelés előtt akkor is győződjön meg az átkelés biztonságosságáról, ha a sorompó és a lámpa szabad jelzést mutat!
34. Párhuzamos közlekedésnél, sávmegszűnésnél használja a cipzár-elvet!
35. Párhuzamos közlekedésnél, autópályán tartson jobbra, indokolt esetben (pl. lassabb jármű előzésekor) vegye igénybe a belső sávot!
36. Az autópályán a leállósávban megállni tilos! Próbáljon a legközelebbi pihenőhelyig eljutni és elhárítani a felmerült gondokat. Ha a műszaki meghibásodás lehetetlenné teszi a továbbhaladást, a járműtől biztonságos távolságban intézkedjen annak mielőbbi elszállítása érdekében!
37. Irány- vagy sávváltásokkor használja az irányjelzőt!


Balesetmentes közlekedést
kívánunk mindenkinek!